Va aflati aici : Home Granturile SEE
Granturile SEE PDF  | Imprimare |  Email


Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE)
2009 – 2014 este implementat în România din 21 martie 2012, ca urmare a semnării  Memorandumului  de înţelegere între guvernul României şi  guvernele din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Acest Mecanism Financiar acoperă mai multe programe de finanţare care  au ca scop reducerea discrepanţelor sociale şi economice între ţările SEE şi consolidarea cooperării dintre statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein ) şi ţările beneficiare ale finanţării. 

Unul dintre aceste programe de finanţare care a fost accesat de Universitatea Danubius este programul de “Burse şi cooperare interinstituţională”, program care se adresează în special învăţământului superior.

Acest program are o valoare totală de 4 444 444 Euro, din care 4 000 000 Euro provin de la ţările donatoare iar restul reprezintă cofinanţare din partea statului român. Programul a demarat în luna iulie 2013 şi se va finaliza în decembrie 2016.

La nivel naţional, Operatorul de Program pentru programul de “Burse şi cooperare interinstituţionala” este Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Instituţia care coordonează  în Romania întreaga programare şi gestionare a granturilor SEE este Ministerul Fondurilor Europene.

Prin programul de “Burse şi cooperare interinstituţională” se vor finanţa următoarele măsuri:

  •     Vizite pregătitoare
  •     Proiecte de mobilitate pentru studenţi şi personal din universităţi
  •     Proiecte  de cooperare interinstituţională

ANPCDEFP  estimează ca până la finalul programului să finanţeze mobilitatea a circa 336 de studenţi şi 141 cadre universitare (atât outgoing cât şi incoming), precum şi 10  proiecte de cooperare interinstituţionala şi 20 de vizite pregătitoare. 

Principalii beneficiari instituţionali  ai acestui program sunt universităţile din România posesoare ale Cartei Erasmus aprobate de Comisia Europeană, iar  parteneri  vor fi  instituţii similare sau organizaţii  de stagiu din statele donatoare. În proiectele de cooperare interinstituţională, se mai pot asocia ca  parteneri  universităţi, institute de cercetare, companii, ONG-uri,  atât din  statele membre cât şi din celelalte ţări beneficiare ale Mecanismului SEE.

 

Linkuri utile: